Skydda dig – aktivera “Filtrera okända avsändare” på iPhone

Estimated reading time: 3 minutes

Läste om “The Pegasus project” hos the Guardian och blev fundersam till vad man själv kan göra för att skydda sig. Inte så mycket visar det sig. Inte mer än de vanliga råden att hålla sin iPhone uppdaterad och även att hålla appar installerade på telefonen uppdaterade.

Pegasus spyware är alltså en mjukvara som installerar sig mer eller mindre osynligt på din mobiltelefon och sedan kan komma åt i princip allt på din telefon. Till och med att avlyssna dig även om du inte använder telefonen och spåra dig via GPS i din telefon.

Pegasus utvecklas av ett företag i Israel som heter NSO Group och är tänkt att vara ett verktyg för att förebygga brott och terrorism. Det har sålts till ett antal länder och misstänks i artikelserien för att ha spionerat på regimkritiker etc. Skulle det användas på det viset är det en skrämmande utveckling. Då är det bara en tidsfråga innan ingen kan känna sig säker.

Pegasus är spyware på hög nivå och jag är förmodligen inte i siktet för att drabbas av det men det skadar inte att hålla ögonen öppna och hålla sig informerad. Den här typen av teknik har en tendens att sprida sig fort när den väl får fäste.

Uppdatera!

Som sagt, håll din telefon och dina appar uppdaterade. Just på iPhone målas iMessage upp som en app som kan användas för att sprida spyware med exempelvis meddelanden med länkar till suspekt innehåll. Personligen har jag fått en del skumma meddelanden och även via e-post med länkar som ser klart skumma ut. Klicka inte på länkar du inte är säker på vart de leder. Mail och meddelanden kan se väldigt professionella ut och ändå vara bärare av länkar till spyware och malware.

En sak du kan göra med iMessage för att säkra upp dig ett litet snäpp är att slå på funktionen “Filtrera okända avsändare”.

Detta gör du genom att gå in i Inställningar -> Meddelanden på din iPhone och aktiverar Filtrera okända avsändare. Se bilden ovan.

Med denna funktion aktiverad sorteras meddelanden från andra än de som finns i din kontaktbok som okända avsändare. Du kan inte öppna länkar i meddelanden från en okänd avsändare förrän du lägger till avsändaren till dina kontakter eller besvarar meddelandet.

Jag vill tro att Apple arbetar hårt med säkerheten på sina produkter men med tanke på hur komplexa produkterna är så kan de inte förutse allt och vi som använder dem löper risk att bli utsatta för brott eller som i det här fallet, bli ofrivilligt övervakade.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy link
Powered by Social Snap