YouTube Music eller Apple Music?

Published

Music maestro

Musiktjänster på nätet finns det gott om. Ursprungligen hade jag Spotify men har de senaste åren använt YouTube Music och är mycket nöjd med den tjänsten. När jag bytte var jag lite orolig över att utbudet med låtar skulle skilja sig så vissa artister skulle saknas men så har inte varit fallet. I stort sett allt jag sökt efter har funnits på YouTube Music. En vild gissning är att om du är en genomsnittlig lyssnare av den vanligaste musiken så finns allt du letar efter på alla de stora tjänsterna.

Apple Music

Nöjd med det mesta

Jag var mycket nöjd med Spotify också men anledning till att jag bytte var att YouTube Music ingår i YouTube Premium. Det hette på den tiden Google Play Music men bytte namn för nåt år sedan. YouTube Premium är helt suveränt. Som de skriver “YouTube och YouTube Music utan annonser, offline och i bakgrunden”. Att slippa annonserna på YouTube är det bästa som hänt. Jag ser mycket på YouTube och kommer inte att kunna släppa annonsfritt där om jag kan välja.

Mycket störande

Anledningen till att jag nu provar tre månader gratis Apple Music är att jag har hittat en grej som irriterar mig ordentligt. Jag är en all-Apple typ och kör med iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, CarPlay och Apple TV. Och ju mer Apple du använder desto smidigare blir det. Men det verkar som att olika appar agerar på olika sätt. Vet inte om det är en sorts bugg i YouTube Music appen i bilen eller vad. Tycker alla musikappar borde göra på samma sätt. Det enda jag vet är att det inte fungerar som jag vill ha det.

Fortsätt uppspelning tack

Det som stör mig är om jag i bilen startar musik från en spellista i YouTube Music appen och sen stannar bilen och går in i en affär etc. och sen när jag är tillbaka i bilen, även om det bara är ett kort avbrott, så är uppspelningen helt avbruten och nollställd. Jag vill ju att uppspelningen ska fortsätta där jag slutade. Nu har jag fått trycka fram spellistan igen och börja uppspelningen på nytt och får förstås då höra samma låtar igen vilket inte är så kul.

Lyssnar också på podcasts i bilen och då har jag använt Apples Podcast app och den har alltid varit kapabel att fortsätta uppspelning där jag slutade sist. Till och med om jag återkommit till bilen några dagar senare så har sändningen automatiskt satts igång. Appen kommer ihåg vad jag lyssnade på senast i bilen.

Hoppas det fortsätter fungera så här

Precis så vill jag att det ska vara med musiken också. Och då slog det mig att kanske Apple Music appen funkar på samma sätt. Har nu bara hunnit testa under dagen och haft en spellista igång och den har återupptagit uppspelningen både efter ett kortare avbrott ute ur bilen och ett längre på flera timmar. Ska testa det lite mer under provperioden men det här verkar lovande. Det kan sluta med att jag lägger på Apple Music till alla tjänster jag prenumererar på även om det blir lite extra. Det kan det vara värt för att slippa ett stort irritationsmoment.

Dolby Atmos

Efter att ha testat och läst lite mer om Apple Music har jag upptäckt att de erbjuder Dolby Atmos (på de låtar som är inspelade med Atmos). Hittade en testlåt med Marvin Gaye som Apple Music lagt upp för att kunna höra skillnaden mellan mono, stereo och Dolby Atmos och wow vilken skillnad det var. Lyssnade i mina Airpods Pro och när låten spelas i Dolby Atmos låter som man satt mitt i en konsert. Det är stor skillnad mot vanlig stereo. Det är väl inte helt omöjligt att Dolby Atmos kommer till YouTube Music också med tiden men än så länger erbjuder de inte den möjligheten.

Lossless

Apple Music erbjuder också låtar i lossless format men i min ålder är jag inte säker på att jag hör någon större skillnad. Lossless är inte avgörande på samma sätt för mig som Dolby Atmos som verkligen är nåt extra som jag kan höra och uppfatta. Det ska bli intressant att lyssna mer på Apple Music och se om det kan bli min kommande musiktjänst. Jag har ju tre månader på mig att bestämma mig innan det börjar kosta pengar.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.