12 hem så här långt – undrar om det blir fler?

Published

Räknade ut att jag har bott i tolv olika hem. Alla i Skåne om man inte räknar att jag hade en övernattningslägenhet i Stockholm under nåt år. Det började i Eslöv där jag bodde på två olika adresser. Sedan flytt till Malmö. Därefter till Arlöv. Sedan bar det norrut i Skåne. Närmare bestämt till Hässleholm. Efter Hässleholm flyttade jag tillbaka till Malmö. Sen blev det Kristianstad och efter det Ovesholm. Och från östra Skåne gick turen västerut och Ramlösa. Slutligen flyttade jag tillbaka till Malmö. Om detta är mitt sista hem får jag låta vara osagt. Man vet aldrig vad som händer.

Smedjegränd, Eslöv

Smedjegränd 4 i Eslöv.
Smedjegränd 4 i Eslöv.

Smedjegränd 4B i Eslöv. Här tillbringade jag mina första fyra år. Ärligt talat minns jag inte så mycket av den tiden. Jag vill minnas att vi bodde på tredje våningen men att det inte fanns någon balkong på den tiden. Antingen var det i en lägenhet med någon av fönstren som inte har balkong eller så har balkongerna tillkommit på senare tid.

Ellingevägen, Eslöv

Ellingevägen 4b i Eslöv.
Ellingevägen 4b i Eslöv.

Nästa stopp var Ellingevägen 4b i Eslöv. Här bodde jag med min mormor och morfar efter min mamma gått bort 1970. Detta hus minns jag perfekt. Ett otroligt kompakt radhus med fem plan från källare till översta våningen. Det är ingen planlösning från 2000-talet men troligen helt normalt 1958 då huset byggdes. På baksidan fanns en liten tomt i två nivåer. I sex år bodde jag här, från 1970 till 1976.

Balladgatan, Malmö

Balladgatan 25 i Malmö.
Balladgatan 25 i Malmö.

Ny stad för första gången. 1976 flyttade vi in här i en fyrarumslägenhet på tredje våningen. Det högra fönstret på gaveln var mitt rum. Här bodde jag i elva år innan jag flyttade vidare 1987. Det mesta av min skolgång utspelades här. På den tiden var inte balkongerna inglasade som de är idag. Minns att det var ett stort steg att flytta till en ny stad. Speciellt i den åldern man var i då.

Klövervägen, Arlöv

Klövervägen 67 i Arlöv.
Klövervägen 67 i Arlöv.

Året 1987 flyttade jag från Malmö till Arlöv. Till Klövervägen 67 närmare bestämt. I detta åttavåningshus fick jag min första egna lägenhet på sjätte våningen. En trerummare som kostade 2044:-/mån. Att flytta hemifrån tycker väl de flesta är speciellt. Det tyckte jag med. Att det blev Arlöv berodde enbart på att där fanns det lägenheter man kunde få direkt utan väntetid. I Malmö hos MKB fick man vänta i tre månader och så länge orkade man inte vänta när man bestämt sig för att flytta hemifrån. Idag kan man bara skratta åt det resonemanget med de väntetider det är på hyreslägenheter i Malmö. Det är inte ens lätt och snabbt att få i Arlöv skulle jag tro. En annan kul detalj med denna lägenhet är att den har en annan adress idag. Numera är adressen Kornvägen 67. Enligt vad jag har hört beror det på att området under en period hade så dåligt rykte att de bytte adresser för att börja på ny kula så att säga. Det kan vara en skröna. Vet du nåt mer om saken så hör av dig. Jag skulle gärna vilja veta historien om bytet av gatuadress.

Första Avenyn, Hässleholm

Första Avenyn 1A i Hässleholm.
Första Avenyn 1A i Hässleholm.

Året 1988 var det dags att bosätta sig i ytterligare en ny stad. Denna gång bar det norrut i Skåne. Till Hässleholm och Första Avenyn 1A. Det är lägenheten på översta våningen med en stor balkong med utsikt över Hässleholms Station. Anledningen till flytten var nytt jobb i Hässleholm. Det var en hyreslägenhet som inte var renoverad på många år och inredningen var därefter. Bruna tapeter i vardagsrummet säger det mesta. En tvårummare och den bästa egenskapen var att den låg både centralt och det var nära till jobbet. Minns att jag grillade på balkongen ibland vilket kanske inte var tillåtet och det rök duktigt från grillen. Ingen klagade i varje fall.

Östergatan, Hässleholm

Östergatan 7 i Hässleholm.
Östergatan 7 i Hässleholm.

Efter två år i den orenoverade lägenheten tidigare var det 1990 dags för den första helt nya lägenheten. Denna låg på Östergatan 7 i Hässleholm. Här var det fräscht som sig bör när det är helt nytt. Det är lägenheten med den franska balkongen på översta våningen. En trerumslägenhet som väl gissningsvis var ganska dyr som nybyggda lägenheter brukar vara. Minns inte vad hyran var men jag hade råd. Den hade även garaget i källaren under huset och det var otroligt praktiskt att ha bilen där. I förra lägenhet fanns varken garage eller parkering i närheten och jag hade en parkeringsplats en bra bit ifrån så att få garage i källaren var ett enormt lyft. Fastighetsägaren var Krister Norén, Norén Fastigheter. Som fortfarande anser sig vara Hässleholms ledande fastighetsbolag. Noréns Hus 1990 var inmurat i fasaden.

Pepparmyntsgränden, Hässleholm

Pepparmyntsgränden 14 i Hässleholm
Pepparmyntsgränden 14 i Hässleholm

Trots att jag var tämligen nöjd med den nya hyreslägenheten ovan tyckte jag att det nog var dags att investera i en bostad och inte bo i hyreslägenheter resten av mitt liv. Ville också ha en liten tomt och inte bara en balkong. Sagt och gjort så hittade jag en marklägenhet till salu 1991 som vi köpte för den då relevanta summan av 90000:-. Med dagens mått mätt är det ju en struntsumma. Just denna lägenhet såldes 2020 för 1 150 000:-. Värt att notera att räntorna i början av nittiotalet låg på nivåerna av 10% eller till och med mer än så. Här bodde jag i fem år. Vad som var värre var att när jag skulle sälja hade priserna helt klappat ihop och man fick i stort sett inget betalt för lägenheterna i detta område. Det fanns folk som bara skänkte tillbaka dem till bostadsrättsföreningen för att bli av med dem. Jag fick till sist knappt 30000:- för den och gick med en sur förlust när jag flyttade vidare. Nu var det dags att lämna hålan Hässleholm.

Möllevångsgatan, Malmö

Möllevångsgatan 51A i Malmö.
Möllevångsgatan 51A i Malmö.

Året 1996 var jag tillbaka i Malmö. Denna gång åter i en hyreslägenhet. Bränd av förlusten med en bostadsrätt ville jag inte riskera ytterligare en förlust. Min lägenhet är de fyra fönstren på bottenvåningen till vänster bakom personen med hunden på bilden. Det här var en perfekt lägenhet som passade mig excellent på den tiden. Jag trivdes enormt bra här. Det var en av de roligaste perioderna i mitt liv. Visst hände det att folk bankade på fönstren mitt i natten när man bodde på första våningen. Men det var ju Möllevången så man fick räkna med sånt på den tiden. Sovrummet låg på insidan mot gården. Ut mot gatan låg köket och vardagsrummet.

Handskmakaregatan, Kristianstad

Handskmakaregatan 2A i Kristianstad.
Handskmakaregatan 2A i Kristianstad.

Ny flytt. Ny hyreslägenhet. Nytt jobb. Denna gång (1998) gick resan nordost i Skåne. Till Handskmakaregatan 2A i Kristianstad och en lägenhet från kommunala Kristianstadsbyggen, ABK. Lägenhet ligger på tredje våningen. Balkongen ovanför den inglasade. Det var en fin lägenhet som blev omtapetserad och ommålad innan inflyttning. Här fanns till och med en (icke fungerande) öppen spis. Köket var litet men vardagsrummet förnämligt stort. Ingen hiss sög dock. Speciellt när man skulle släpa barnvagn.

Harängsvägen, Ovesholm

Harängsvägen 27 i Ovesholm.
Harängsvägen 27 i Ovesholm.

År 2000 var det dags för ny flytt. Denna gång till min första egna villa. I en liten by strax utanför Kristianstad. Här var det överkomliga priser. Villan köptes för 575000:- vilket var åtskilligt billigare än om man ville köpa närmare staden. Nackdelen var att kollektivtrafiken var i det närmaste noll så bil var ett måste. Trivdes riktigt bra här. Det var lugnt och skönt. Men inget varar för evigt. 2007 blev huset sålt och jag drog vidare i Skåne.

Ask-Upmarks Allé, Ramlösa

Ask-Upmarks Allé 28 i Ramlösa.

Ny stad igen. Denna gång västerut i Skåne. Till Helsingborg och Ramlösa. En marklägenhet (bostadsrätt). Ramlösa Brunnspark låg bredvid och är en av de finaste parkerna i Helsingborg. Själva lägenheten var vad jag kallar en skilsmässolägenhet. Det verkar som marklägenheter och i viss mån villor är en grogrund för skilsmässor. Enligt min erfarenhet. Vill du hålla ihop äktenskap eller förhållande stanna i vanlig lägenhet. Sju år tillbringade jag här innan det var dags att flytta igen.

Regissörgatan, Malmö

Regissörgatan 13 i Malmö.

Tillbaka till min favoritstad Malmö. 2014 flyttade jag in i min nuvarande lägenhet på Regissörgatan 13. Som jag skrev tidigare, man vet aldrig vad som händer i framtiden, men här trivs jag förträffligt och har inga som helst planer på att flytta härifrån. Att bo här på Lindeborg är perfekt. Det är nära till Hyllie med sin station och Emporia. Det är nära till två matbutiker, Ica Nära Lindeborg och City Gross Hyllie. Och samtidigt relativt nära centrum. Området är också luftigt och parkliknande. Det ska mycket till för att jag lämnar denna lägenhet. Pensionen är ju numera inom horisonten så kanske det kan vara en anledning att flytta.

Om man ska vara riktigt petig så hade jag en lägenhet i Stockholm på Kungsholmen under en period i början av 2000-talet då jag veckopendlade till mitt jobb där uppe men jag tycker inte den räknas riktigt då jag inte hade den permanent.

Att ha bott på tolv olika platser är nog varken mycket eller lite. De flesta rör väl på sig några gånger under sitt liv. Det måste vara få som bor på ett och samma ställe hela livet. Hur många ställen har du bott på?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.