Smarta högtalare hjälper dig att koppla av

Estimated reading time: 2 minutes
Smarta högtlare. Google Nest mini smart speaker.
Google Nest mini smart högtalare. Foto: Vu Hoang / CC BY 2.0

Smarta högtalare kan göra riktigt mycket. Problemet är att veta vilka kommandon man ska använda. Nyligen hittade jag information om hur man får Google Nest mini smart högtalare att spela upp rogivande ljud som exempelvis en sprakande brasa eller ljudet av forsande vatten. Det finns faktiskt en lång lista med olika ljud man kan välja på. Kolla här:

 • Avslappnande ljud
 • Naturljud
 • Vattenljud
 • Ljudet av rinnande vatten
 • Ljudet av en porlande bäck
 • Ljudet av en snurrande fläkt
 • Ljudet av en öppen spis
 • Skogsljud
 • Ljudet av en natt på landet
 • Havsljud
 • Regnljud
 • Ljudet av en flod
 • Ljudet av åska
 • Vitt brus

Ljuden spelas upp i tolv timmar om du inte avbryter uppspelningen manuellt eller om du har ställt in tider för “Stör ej” etc. För att spela upp ljudet säg bara “Hey Google” följt av till exempel “Spela sprakande eld” eller vilket ljud du nu vill lyssna till.

Det jag oftast använder mina smarta högtalare till är att tända och släcka belysningen här hemma. Gott att slippa springa runt i lägenheten och greja med belysningen. Man kan dessutom samla en rad uppgifter i ett enda kommando till högtalaren. Ett sådant är “Godnatt” eller “Godmorgon” som förutom att tända eller släcka även kan läsa upp dagens kalenderinformation eller en väderprognos. De smarta rösthögtalare jag har är från Google och Apples Siri men jag tycker Google är överlägset bättre än Siri. I bilen har jag testat att få rutter via dessa båda och Google hittar betydligt fler platser än vad Siri gör.

Sitter nu och hör en sprakande brasa i bakgrunden. Riktigt trevligt. Speciellt om man inte har en äkta brasa att tända i hemmet. Har du själv idéer om coola saker man kan göra med sin smarta högtalare så skriv gärna en kommentar. Det är kul att lära sig mer om vad man kan göra med högtalarna.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy link
Powered by Social Snap