Dags att testa AWS Route 53

Har bestämt mig för att testa AWS Route 53 som DNS till min domän dahlstroms.eu. Inte så mycket för att testa att det fungerar för det är jag inte orolig för. Däremot vill jag testa att se vilka kostnader Route 53 drar på sig. Jag använder redan Route 53 på sätt och vis genom att använda DNS för tre domäner i AWS Lightsail. Under huven är det Route 53 som körs om än i ett enklare utförande än den fullfjädrade versionen i AWS.

AWS Route 53 Console
AWS Route 53 Console

Det jag gillar med Lightsail är att den har en fast kostnad per månad medan Route 53 är en pay-as-you-go tjänst. Det vill säga att du betalar för det du använder. Om jag förstått prissättningen för Route 53 rätt så ska det kosta mig följande:

  • $0.50 för en zon (dahlstroms.eu) per månad.
  • $0.40 per en miljon DNS förfrågningar (queries)

Vad gäller förfrågningar så har jag kunnat se att de tre domänerna som DNS-hanteras under Lightsail genererade ca. 707 000 queries förra månaden (augusti 2021). Dessa tre domänerna har betydligt mer trafik än dahlstroms.eu så det kan vara lämpligt att testa kostnaderna med en mindre trafikerad domän först. Det är ju oron över vad som händer om det plötsligt blir en attack eller liknande mot domänen så trafiken/förfrågningarna skjuter i höjden och kostnaderna följer med upp som gör mig lite orolig över löpande kostnader. Det går att sätta budget och få larm om kostnaderna skenar så kanske det kan bli hanterbart ändå.

Anledningarna till att välja AWS Route 53 som DNS är att den anses både pålitlig och snabb. Dessutom är det spännande att se vilka möjligheter man har med DNS tjänsten. Det finns mängder av funktioner att använda och den är väldigt avancerad om man använder den fullt ut. Givetvis kostar det ju därefter och jag har tänkt hålla mig på låg nivå med kostnader så jag kommer troligen att bara använda basfunktionerna för DNS.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.