Helsingör – Äntligen en resa utomlands igen

Helsingör blev dagens resmål.

Helsingörs hamn
Helsingörs hamn.

Äntligen kom jag utanför landets gränser igen. Senast jag var utanför landets gränser var i december 2019. Så långt uppehåll utan att lämna landet har jag inte haft sen möjligen jag var barn. Det har hänt lite sedan dess. Färjorna till Helsingör heter inte längre Scandlines utan Forsea och har dessutom blivit elektriska. Man kan till och med köpa biljetter i en app vilket jag förstås utnyttjade.

Helsingör - Helsingborg, Forsea, färjor till Danmark.
En mötande Forsea-färja. Batteridrivna numera.

Invändigt hade det dock inte hänt mycket med färjorna. Allt såg i princip likadant ut som när man åkte för tio, femton år sedan. Det hade fördelen att fortfarande säljs klassikern två röda och en grön. Det vill säga två röda pølser och en Tuborg Grøn. Alltid lika gott att börja en färjetur med.

Två röda och en grøn. Klassisk rätt på färjan till Danmark.
Två röda och en grøn. Klassisk rätt på färjan till Danmark.

Framme i Helsingör

Tog en promenad i Helsingörs centrum och det var ganska öde på gatorna. Vädret var inte det allra bästa och söndagar är ökänt dött i Danmark. Möjligen med undantag av Strøget i Köpenhamn. Hamnade till sist på Axeltorv där jag bestämde mig för att äta lunch.

Axeltorv, Helsingör
Axeltorv, Helsingør.

Hittade restaurangen Café Torvet som hade en rätt jag aldrig provat men som ser så god ut. Nämligen Stekt fläsk med persiljesås. Som är Danmarks nationalrätt. Inte mycket att tveka på utan jag slog mig ner vid ett bord och beställde fläsket och en stor fatöl. Det var lika gott som jag inbillade mig. Fläsket var inte lika salt som det brukar vara i Sverige men totalt sett var det mycket gott. Ska testa nåt annat ställe som serverar rätten för att få nåt att jämföra med framöver.

Stegt flæsk med persillesovs
Stegt flæsk med persillesovs.

Skönt att komma till Danmark igen efter Covid-eländet. Det blir nog en ny tur snart igen. Till Köpenhamn förmodligen. Där har jag inte heller varit på åratal…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.