Bilar, märken och modeller

Published
Volkswagen Golf GLS -78. Min första bil. Den fick inte den vårdnad den skulle behövt. Men kul var den.

När jag kör bil och inte har något annat att fundera över så ägnar jag mig åt att observera omgivningen och fundera på saker jag ser. Som när jag hade stört mig klart på gatuparkeringen i Malmö. Jag har nu studerat bilar några dagar och kommit till några slutsatser om bilar man inte ser så ofta längre och de man ser mycket oftare numera.

Med bilar menar jag bilmärken. Jag har haft körkort sedan början av 1980-talet och kört bil nästan dagligen sen dess. Intresset för bilar har funnits där ännu längre än jag haft körkort och jag har sett bilmärken och bilmodeller komma och gå. Vissa har verkligen försvunnit på riktigt. Som Saab. Andra märken har varierat i popularitet genom åren.

Genom åren

Som jag minns sjuttiotalet var det Volvo, Saab, Opel, Volkswagen och Renault som var populära märken. I Sverige fanns ju den eviga debatten om Saab var bättre än Volvo och vice versa. Det kanske har upphört nu när Saab är borta som biltillverkare. Undrar om de i Tyskland har samma diskussion med sina inhemska bilmärken? Troligen känns det som.

Åttiotalet var nog ganska likt sjuttiotalet med det undantaget att även japanska bilar började bli populära. Jag vill minnas att både Mazda och Honda var otroligt populära i slutet av åttiotalet och början av nittiotalet. Jag hade två Honda i rad och det var riktigt bra bilar.

Nutid

När jag observerar vägarna idag tycker jag mig se ganska mycket BMW, Skoda, Koreanska modeller, Kia och Hyundai. Även Mercedes känns vanligare än förr. Och även franska Renault och Peugeot. Ett fabrikat som syntes ofta förr och som jag nu tycker mig se ganska sällan är Ford. Var har Ford tagit vägen? Det kryllade ju av Ford Focus för inte alls många år sedan. Opel är också ett märke som tynat bort med åren. Känns som Opels nedgång startade när GM ägde både Opel och Saab och det skulle baseras modeller på samma delar. Det var som att Opel snyltade på Saab ungefär.

Det ska bli spännande att se vilken biltillverkare som blir populär inom elbilar. Alltså elbilar för massmarknaden. Än så länge är de ju ganska dyra i inköp men förr eller senare måste det ju gå ner i pris så även vanligt folk kan köpa.

Lika glad som en bilförsäljare är när deras märke säljer bra lika ledsna måste de vara när märket börjar dala. Hittade en bild på min första bil, en VW Golf GLS av 1978-års modell. Köpte den kring 1984 och den hade gått knappt 10000 mil. Den drack lika mycket olja som bensin. Eller typ att man fick fylla på en liter olja varje gång man fyllde tanken med bensin. Vi hängde ihop några år och jag tror att den hade gått uppåt 20000 mil när jag sålde den.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.